Gabioni i Gabionski madraci

Gabioni i Gabionski madraci

Gabion (na talijanskom gabbione što znači “veliki kavez”; od talijanske riječi gabbia i latinskoe cavea što znači “kavez”) je kavez , cilindar ili kutija ispunjena kamenjem, betonom ili ponekad pijeskom i zemljom za upotrebu u građevinarstvu, izgradnji cesta, obrane od poplava, vojne primjene i uređenje okoliša.

Gabioni su žičane košare pletene ili zavarene, izrađene od čvrstog pocinčanog, (ponekad obloženog sa PVC ili HDPE zaštitnim slojem) ili nehrđajućeg čelika koje se neće savijati kada je napunjen kamenjem. U uređenju krajolika, gabionski zidovi mogu podržati zemljani zid, stabilizirati tlo, sprečavati eroziju itd.
Gabioni su modularna rješenja za jednostavnu instalaciju i bez štetnog utjecaja na okoliš. Zahvaljujući poroznosti, ne ometaju kretanje vode i osiguravaju dobru odvodnju/drenažu. Stvaraju izuzetno fleksibilna pojačanja koja se odupiru pritisku i uvijanju, te mogu se jednostavno i učinkovito integrirati s zelenilom, kompatibilni su s prirodnom vegetacijom i time pružaju još jaču geotehničku funkcionalnost kroz duže vrijeme.

Postoje razne varijacije i tipovi gabionskih koševa i gabionskih madraca te u novije vrijeme dobivaju sve veće područje primjena. Jedan od najpoznatijih potpornih sustava je tzv “terramesh sustav” gdje gabionski koševi imaju produžetak kojim se sidre u nasip te tako čine sustav “armirane zemlje”.

Primjena
U uređenju krajolika, gabionski zidovi mogu podržavati zemljani zid, stabilizirati tlo, sprečavati eroziju tla itd.
Izdvojeni projekt

Naziv: Izgradnja pristupne ceste za luku Ploče


Klijent: Viadukt d.d., Zagreb


Lokacija: Luka Ploče

Primjeri ugradnje​

gabioni_01

Image #1

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit.

gabioni_02

Image #2

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit.

gabioni_03

Image #3

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit.

Povezane tehnologije
  • Geotekstil
Pošaljite upit