Geokompoziti

Geokompoziti
1. Općenito

Geokompozit je generički naziv koji se koristi za definiranje tvornički proizvedenog geosintetskog proizvoda koji se sastoji od kombinacije dvaju ili više geosintetskih materijala poput geotekstila, geomreža, geomreža i/ili geomembrana.
Područja primjene geokompozita su brojna i u stalnom su porastu. Oni obuhvaćaju cijeli niz funkcija koje obavljaju geosintetici: odvajanje, ojačanje, filtracija, drenaža i zadržavanje (brtvljenje).

Geokompoziti predstavljaju kombinaciju najboljih osobina različitih geosintetskih materijala na takav način da se specifični zahtijevi za građevinu rješavaju na optimalan način i uz minimalne troškove.

2. Primjena Geokompozita

Geokompoziti koji se sastoje od geomreže spojene sa slojem(vima) geotekstila s jedne ili obje strane (Sl.1) najčešće se koriste se za drenažu (vode ili plinova) iz bazalnog sloja u slučaju nasipa, odlagališta i sličnih struktura ali i za drenažu iza potpornih zidova i/ili upornjaka mostova. Imaju vrlo visok kapacitet drenaže u ravnini u odnosu na poprečnu drenažu, što ih čini vrlo prikladnima kao drenažni elementi.

2.1 Primjena kao bazalni sloj u nasipima (vodoravni smjer)
U slučaju nasipa na mekim tlima i u područjima s visokim nivoom podzemne vode, dobra je praksa osigurati sloj pijeska na dnu nasipa (na spoju temeljnog tla i podloge). Ovaj separator-drenažni sloj pijeska sprječava zaprljanje podloge sitnozrnatim temeljnim tlom (dizanje sitnih čestica gline i praha), smanjuje prekomjerni pritisak vode u porama nasipa, čime se povećava njegova stabilnost i osigurava ravnomjerna raspodjela opterećenja na podtlo. U područjima s nedostatkom pijeska potrebne kvalitete, potreba za pijeskom može se smanjiti polaganjem geokompozitnog sloja, umetnutog između dva sloja pijeska manje debljine (oko 75 mm svaki), kao osnovnog sloja nasipa (Sl.02).

2.2 Kao vertikalni odvod/drenađa

Geokompoziti predstavljaju kombinaciju najboljih osobina različitih materijala na takav način da se specifične aplikacije rješavaju na optimalan način i uz minimalne troškove.

Geokompoziti se obično sastoje od najmanje dva geosintetička materijala

Postoji pet osnovnih funkcija koje se mogu predvidjeti sa geokompozitom: odvajanje, pojačanje, filtriranje, odvod i zadržavanje.

Vrste geokompozita:

  • Geomreža i geotekstil: kada se geotekstil koristi na jednoj ili obje strane geomreže, funkcije razdvajanja i filtracije uvijek su zadovoljene, ali funkcija odvodnje znatno se poboljšava u usporedbi s geotekstilom.
  • Geotekstil i geomembrana: geotekstil može biti na jednoj ili obje strane geomembrane u brojne svrhe. Geotekstili pružaju veću otpornost na probijanje, propuštanja suzenja i trenje povezano s klizanjem, kao i pružanje vlačne čvrstoće.
Primjena
drenaža vode ili plina (fluida), ojačanje tla, ojačanje asfalta, ojačanje nasipa, filtracija 
Izdvojeni projekt
Naziv: Odlagalište neopasnog otpada ČRET
Klijent: Grad Novi Marof
Lokacija: Novi Marof

Slika 1.

Slika 2.

Slika 3.

Slika 4.

Slika 5.

Primjeri ugradnje​

odlagaliste-krec-novi-marof

Odlagalište Čret

Drenaža

odlagaliste_cret_bentonitni_tepih

Odlagalište Čret

Drenaža

Zračna luka Pula

Aerodorom Pula

20200220_152722

Aerodorom Pula

Odlagalište Čret_Novi Marof

Odlagalište Čret

Povezane tehnologije
  • Geomreže
  • Geotekstil
  • Geomembrane
Pošaljite upit